Turnul Sfatului

Sibiu


Turnul Sfatului din Sibiu a fost construit deodata cu cea de a II-a incinta fortificata, intre anii 1224 si 1241.Acesta este , simbolul orasului Sibiu si apare prima oara alipit cladirii unde aduna "Sfatul Orasului" , de unde a primit si numele pe care-l poarta astazi.
Turnul face practic legatura dintre cele doua piete din centrul orasului Sibiu.
Numele de Turnul Sfatului este dat deoarece apara poarta de intrare In cea de a doua incinta, situata in imediata apropiere a cladirii ce adapostea primaria Sibiului, mentionata in documente la 1324 (Piata Mica nr. 31, azi refacuta). Edificiul actual este rezultatul mai multor faze de constructii, fiind suprainaltat si chiar inglobat unui grup de cladiri. Din constructia initiala s-a pastrat, probabil, doar nucleul ridicat pana la inaltimea primului etaj.

In santul de aparare al acestei incinte, In urma unui sondaj arheologic, a fost descoperita o moneda din perioada de domnie a lui Andrei al II-lea (1205 - 1235).
Lucrari ample de reconstructie s-au efectuat In anii 1586 - 1588, dupa ce In 17 februarie 1585 s-au prabusit etajele superioare, surprinzand-l printre daramaturi pe pictorul Johann David In timp ce zugravea bolta. Dupa ce a fost reparat de mai multe ori In secolul al XVIII-lea, turnul a suportat interventii radicale In partea superioara. In forma sa actuala, turnul se ridica pe inaltimea a sapte etaje retrase succesiv, avand fatadele marcate prin deschideri inguste de forma unor metereze. La parter are o ampla trecere boltita. Al doilea tunel este practic pe sub casa din Piata Mare nr.2 si a fost deschis In 1930.

Pe peretele sudic al turnului sunt incastrate reprezentarile In relief de piatra a doi lei care se presupune ca fac parte din structura originala a turnului datand din sec. XIII. Accesul in interior este posibil printr-o usa de mici dimensiuni, de unde, prin intermediul unei scari spiralate, se ajunge la etajele superioare. La penultimul etaj se poate observa mecanismul ceasului, iar ultimul etaj prezinta un punct de observatie peste orasul vechi.

Turnul a avut diverse intrebuintari, de la depozit de cereale la punct de observatie a incendiilor, de arest temporar sau chiar de muzeu de stiinte naturale la mijlocul sec. XVIII. Intre 1962 si 1998, turnul a adapostit o sectie a Muzeului Brukenthal de exponate medievale.

Cazare Sibiu