Muzeul Taranului Roman

Bucuresti, Bucuresti


Muzeul Taranului Roman se inscrie in familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare.

Pe baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906, semnat de Regele Carol I, Mihail Vladescu, inspiratul ministrul al cultelor din acea vreme, il numeste pe Al. Tzigara-Samurcas director alMuzeului de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala, care a functionat pe locul fostei monetarii a statului pana in 1912, cand se pune piatra de temelie a ceea ce avea sa devina cladirea “neo-romaneasca” a Muzeului de la Sosea – cum il vor alinta multa vreme bucurestenii.

Dar finalizarea constructiei va astepta cateva decenii, avand de infruntat adversitatile vremurilor si ale oamenilor. De la inceputul secolului al XX-lea si pana in prezent, Muzeul de la Sosea a fost insa permanent in actualitate, istoria sa insotind si reflectand constructia nationala si vicisitudinile sale.

Aceasta istorie incepe, intr-un fel, inainte de infiintarea institutionala a muzeului, curand dupa aparitia Principatelor Unite. In aceasta perioada de inceput al constructiei nationale, Taranul devine deja o referinta simbolica centrala a identitatii noastre iar cultura taraneasca incepe sa-i intereseze tot mai mult pe oraseni. Pentru a da un impuls “industriei casnice”, ce suferea din pricina concurentei produselor straine (la moda si, in plus, mai ieftine, fiind create industrial), Al. I. Cuza da in 1863 o ordonanta pentru organizarea unor expozitii in care sa intre si produse ale industriei casnice taranesti.

Astfel, la 20 mai 1863, se deschide la Obor, sub conducerea lui Ion Ionescu de la Brad, “expositiunea nationala de la Mosii de vite, de flori, de legume, de produse agricole si industriale”. Apar primele colectii private, expozitii nationale si participari ale Romaniei la expozitiile universale. Incepe sa se puna deja problema unui muzeu national, care sa adaposteasca in special produsele artistice ale poporului roman.

“Pentru a schita un arbore genealogic trebuie sa desemnezi mai intai niste stramosi” – nota Irina Nicolau, povestind istoria Muzeului National al Taranului Roman. Iar acest stramos indepartat a fost Muzeul National de Antichitati (infiintat in 1864 de acelasi Al. I. Cuza). Aici se va organiza in 1875, la propunerea lui Titu Maiorescu, “o sectiune deosebita in care sa se expuna lucrarile de arta textila facute in tara: imbracaminte, covoare, panzarii, postavuri etc.”. Exponatele vor proveni, in principal, din colectia locotenent-colonelului Dimitrie Pappasoglu, care organizase deja, in 1864, un mic muzeu intr-un pavilion al casei sale. O serie de obiecte din colectiile MTR dateaza din acea perioada.

Posesorul unor colectii de obiecte deosebit de bogate, adapostit intr-o cladire-monument istoric, in stil neo-romanesc, practica o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit in anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA European Museum of the Year Award

Muzeul National al Taranului se poate vizita zilnic zilnic intre orele 9.00 si 17.00.Pretul biletului variaza intre 2-6 Ron .

Cazare Bucuresti