Manastirea Barsana

Barsana


De cum ajungi să păşeşti pe acest pământ sfânt simţi cum inima-ţi tresare, cum ochii-ţi se măresc de bucurie la vederea peisajelor parcă smulse dintr-un basm românesc, la vederea muierilor îmbrăcate în straie ţărăneşti şi a pruncilor cu părul ca de aur ascuns sub clopul ţinut pe-o parte.Toate cele enumerate mai sus le poţi găsi într-un loc considerat de mulţi o icoană a sufletului creştin maramureşean, asta pentru că acolo se găseşte un loc sfânt unde natura se uneşte cu biserica în Liturghie cosmică.

Este vorba de frumoasa localitate Bârsana, situată pe dealul numit Jbar şi de vestita mânăstire Bârsana situată în complexul monahal din localitate.

Odată ce-ai intrat pe poarta mănăstirii, o poartă specific maramuresana ridicată de meşterii locali, simţi cum sufletul îţi e cuprins de pace, de linişte, uiţi parcă de toate grijile şi te bucuri ca un copil de peisajul mirific.

Legenda:

În folclor se spune că mănăstirea fost mai întâi construită în Valea Slatinii, pe malul stâng al Izei şi strămutată ulterior pe malul drept, în locul numit mai târziu Podurile Mănăstirii.

Istoric:

Mănăstirea Bârsana a fost construită la mijlocul secolului al XVI-lea,de către familia lui Dragoş, voievod, pe una din proprietăţile acestora.

Vechea mânăstire, cu hramul Sfântul Nicolaie, era unul dintre cele mai importante edificii de cultură din Maramureş, dat fiind că multă vreme a fost rezidenţa episcopilor ortodocşi .

După ce greco-catolicismul s-a instaurat în zonă, odată cu ocuparea Maramureşului de către Imperiul Habsburgic,în ciuda presiunilor făcute, mănăstirea a rămâne de rit ortodox până în anul 1791.În anul 1791, patrimoniul mănăstirii este confiscat de Imperiul Habsburgic iar mănăstirea trece în proprietatea Episcopiei Rutene a Muncaciului, ultimii călugări refugiindu-se la Mănăstirea Neamţ.

Vechea Mănăstirea Bârsana a fost cea mă importantă şcoală de preoţi din zonă şi lăcaş, de cultură pentru regiune. Aici se puteau găsi cărţi de cult în limba română, aduse din Moldova şi Tara Românească. Mănăstirea avea propriul său atelier unde erau pictate icoanele.

Arhitectura:

Ansamblul monacal a fost construit în lemn, după tradiţia locală, sub direcţia arhitectului Cordos Dorel. Acesta este compus din: poartă specifică maramureşeană, turnul cu clopotniţă, biserică (cu o înălţime de 57m), altarul de vară, chiliile călugărilor, capelă (construită pe mai multe nivele), casa maiştrilor şi casa (atelierul) artiştilor.

Cazare Barsana