Lacul Herastrau

Bucuresti


Are o suprafata de ~ 74 hectare si lacul este alimentat cu apa si face parte din râul Colentina.
Este folosit pentru sport, navigatie si pentru agrement. Malurile lacului sunt îndiguite pentru prevenirea inundatiilor. Pe malurile lacului s-a dezvoltat Parcul Herastrau acesta ocupând o suprafata de circa 110 de ha. In timp s-a considerat ca parcul din jurul lacului se poate amenaja in doua zone: una linistita pentru odihna si cultura (pe terenul unde este parcul vechi) si o zona destinata odihnei active, sportului si distractiilor.Lacul Herăstrău este unul dintre lacurile Bucureştiului. El a fost amenajat prin asanarea, între anii 1930 - 1935, a unei zone mlăştinoase aflată pe atunci la marginea oraşului. Are o suprafaţă de 74 hectare. Lacul este alimentat şi face parte din râul Colentina. Este folosit pentru sport şi pentru agrement.

Malurile lacului sunt îndiguite pentru prevenirea inundaţiilor. Înălţimea redusă a acestor diguri este contrabalansată de suprafaţa mare a lacului, asigurându-se, la nevoie, retenţia unui volum mare de apă. Pe malurile lacului s-a dezvoltat Parcul Herăstrău acesta ocupând o suprafaţa de circa 110 ha.

Ecluza Lacului Herăstrău, construită în perioada 1933-1936, a fost redeschisă în luna septembrie 2007, după 70 de ani de la construire şi mai bine de un an de reabilitare. Ecluza este amplasată pe malul stâng al Lacului Herăstrău şi face legătura cu Lacul Floreasca. Alături de funcţia de agrement, permiţând călătoria cu vaporaşul din lacul Herăstrău în lacul Floreasca şi înapoi, ecluza va îndeplini şi funcţia de golire suplimentară a Lacului Herăstrău către Lacul Floreasca, atunci când ploile abundente ar duce la creşterea excesivă a nivelului apei şi ar pune în pericol o zonă din Bucureşti. [1]

Proiectul ecluzei iniţiale aparţine inginerului Dorin Pavel. Scopul secundar al proiectului, pe lângă plimbarea cu vaporaşe de pe un lac pe altul, era ca ecluza să servească drept model, redus la scară, pentru viitoarele ecluze de pe canalul Bucureşti-Olteniţa, care era în fază de proiectare înainte de al Doilea Război Mondial. Inaugurarea ecluzei şi a barajului s-a făcut în cursul “lunii Bucureştilor”, în primul vaporaş care a trecut prin ecluză aflându-se şi regele Carol al II-lea al României.

Cazare Bucuresti