Categorii
City Break

Descoperă comorile din “orașul florilor”: atracții pe care nu le știai aproape de Timișoara

Alege să îți faci o vacanță inedită vizitând cele mai spectaculoase locuri pe care ți le poate oferi “Mica Vienă de pe malul Begăi”, atât în oraș, cât și în împrejurimi. Sunt locuri mai puțin cunoscute, cu legende, cu istorie uimitoare sau chiar cu proprietăți tămăduitoare, atracții despre care cel mai probabil nici nu ai auzit. Explorează tot ce îți oferă frumosul oraș din inima Banatului: de la cafenele și parcuri cu flori, până la rezervații naturale și cascade.

Gărâna, cel mai cunoscut sat de vacanță din Banat

Este amplasat pe o muchie de deal, la 935 m altitudine și are o arhitectura specifică satelor de munte germane. Pe timp de vară, turiștii aleg această destinație pentru  Festivalul Internațional de Jazz sau pentru Festivalul de Folk. Iarna, iubitorii sporturilor de munte vin aici pentru a schia pe pârtiile amenajate în sat. Mai mult, pe coama dealului găsești o expoziție permanentă de sculptură, realizată de taberele anuale de sculptură.

Lacul și plaja Ghioroc, ”Litoralul vestului”

Lacul Ghioroc este amplasat la poalele Munților Zărandului și se întinde pe o suprafață de 10 hectare. În plus, în apropierea lacului, te vei bucura de o plajă amenajată cu nisip, înconjurată de palmieri și umbrele de stuf pentru un ambient exotic.

Călătorie Oravița-Anina: cea mai veche cale ferată montană din România

Ca turist în Banat nu trebuie să ratezi călătoria cu trenul pe traseul Oravița-Anina, care cu siguranță te va uimi prin peisaje desprinse din povești și senzațiile pe care ți le oferă. Linia nu este electrificată și funcționează cu o locomotivă diesel-electrică special construită pentru traseul Oravița-Anina. Trenul are două vagoane care au fost construite în 1914, necompartimentate, cu bănci din lemn care amintesc de vechile trenuri de acum 40 de ani. Dar condițiile din tren sunt mai puțin importante, deoarece îți vei petrece cea mai mare parte din timp cu capul și aparatul scoase pe geam. Te așteaptă un traseu fabulos printre stânci, pe lângă fostă mină de uraniu de pe vremea lui Stalin, 14 tuneluri, 89 de podețe și 10 viaducte. Gara din Oravița este cea mai veche gară din România. Orașul este de asemenea atractiv datorită atracțiilor unicat, precum primul teatru din țară sau cea mai veche farmacie montanistică din regiunea Banatului.

Stațiunea Băile Călacea

Situată la 25 km de Timișoara și la o altitudine de 117 m, stațiunea Băile Călacea este recomandată pentru tratarea bolilor aparatului locomotor, pentru sistemul nervos, afecțiuni reumatismale, gastrite sau afecțiuni hepato-biliare.

În afara băilor cu apă termală, turiștii pot beneficia de kinetoterapie, împachetări cu parafină, masaj sau băi de lumină, plus multe altele. Pentru relaxare ai și mai multe opțiuni, printre care: ștrand, terenuri pentru practicarea diverselor sporturi, parc și grădină zoologică. Parcul se întinde pe o suprafață de 14 hectare și în interior vei găsi de la arbori seculari și până la păduri de salcâmi și molizi. La câțiva pași vei fi surprins de lacul cu nuferi albi și de mica gradină zoologică. Aici este locul cel mai indicat pentru tratament și relaxare, chiar și atunci când vii în vizită cu copiii. Atracțiile puse la dispoziție le vor oferi o vacanță de neuitat, în timp ce tu îți respecți tratamentele.

Categorii
City Break

Locuri de vizitat cu copiii în Timișoara și împrejurimi

Ți-ai planificat un weekend prelungit pentru plimbări, aventură și escapadă din rutină dar nu știi unde să te orientezi, astfel încât să fie bine și pentru copii. Îți propun o plimbare pe străduțele cochete ale Timișoarei și ușor, ușor în afara orașului, unde să descoperi adevărate comori.

Muzeul Consumatorului Comunist

Chiar dacă juniorii tăi nu se dau în vânt după muzee, cu siguranță că acesta îi va impresiona. Aflat în apropiere de Bega, pe strada Laszlo Szekely, numărul 1, muzeul este deschis zilnic iar intrarea este liberă. Ce trebuie sa faci tu? Să îl vizitezi.

Muzeul a fost inaugurat în anul 2015 și în prezent este amenajat sub forma unei locuințe în stilul Epocii de Aur: cu sufragerie, camera copiilor, bucătărie, debara. Locuința-muzeu expune cam tot ce puteai găsi pe atunci într-o casă obișnuită: obiecte de uz casnic și decorativ românești, mobilier, bunuri provenite din marfa de contrabandă, îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii de îmbrăcăminte, electrocasnice, jocuri și jucării, casete audio, discuri vinil, produse cosmetice. Dacă faci turul locuinței comuniste, te vei revedea cu păpușile Arădeana, îți vei aminti de discurile și casetele cu muzică pionierească, sticlele de lapte și de bere, săpunurile Cheia și altele. Copiii vor putea răsfoi ziarele și revistele vremii, vor face cunoștință cu almanahurile sau pot asculta muzică patriotică în timp ce ating jucăriile puse la dispoziția lor. 

Tărâmul Aventurilor

Ieși pentru câteva ore din oraș pentru că la 33 km distanță vei găsi un loc pe care copiii tăi îl vor adora. În Buziaș, „Tărâmul Aventurilor” este locul ideal, unde copiii pot desfășura activități în aer liber, pot sărbători zile de naștere, se pot antrena pentru activități sportiv-recreative, teambuilding, dezvoltare personală. Pentru părinți s-au pregătit condiții în care să se relaxeze cât timp copiii sunt la joacă și să pregătească un grătar pe care să îl servească în foișoarele amenajate.

Parcul de aventură Nădrag

Acesta este localizat la mai puțin de 100 km de Timișoara. Parcul are o suprafață de 3.000 mp și oferă turiștilor șase trasee cu grade diferite de dificultate (patru pentru adulți și două pentru copii) cu 64 de elemente suspendate: traversări, săritoare, cățărători, platforme, tiroliene.

Parcul de Aventură Herneacova

La doi pași de Timișoara, 30 km distanță s-a deschis cel mai tare parc de aventură pentru iubitorii de senzații tari. Îi poți face o surpriză copilului tău cu o după-amiază petrecută împreună pe unul dintre traseele specifice nivelului vostru sau vă puteți testa curajul încercând tiroliana. Bonus, aer curat și mișcare în mijlocul naturii, departe de poluare si haos.

Parcul dendrologic de la Bazoș

Parcul dendrologic de la Bazoș este o opțiune la îndemână pentru picnic, ședințe foto și plimbări în natură. La o aruncătură de băț de oraș, Parcul Dendrologic Bazoș se află la 20 km de Timișoara și are o suprafață de 60 de hectare.

 Azi, parcul cuprinde aproximativ 1100 de specii de copaci de pe toate continentele și deține cea mai completă colecție de stejari americani și carya din țară. Tot aici vei întâlni cel mai vârstnic stejar din județul Timiș, ajuns la vârsta de 500 de ani.

Categorii
City Break

La plimbare prin împrejurimile Timișoarei: obiective și atracții turistice

Orașul din inima Banatului este o adevărată bijuterie arhitecturală și care își surprinde de fiecare dată turiștii prin numeroasele obiective cu importanță culturală și istorică, parcuri bogate în soiuri de flori, piațete, muzee și multe altele. După ce le-ai văzut pe toate, încarcă-ți bateriile și camera foto pentru o nouă expediție interesantă în care să descoperi ce are de oferit “Mica Vienă de pe Bega” și în împrejurimi.

Explorează Herneacova, pentru aventură și călărie

Domeniul Herneacova îl găsești la jumătatea drumului dintre Lugoj și Timișoara. Pasionații de echitație și iubitorii de cai, îl recunosc, fiind cel mai renumit complex de profil din Europa de Est. După plimbarea cu caii, te poți relaxa la restaurantul cu preparate internaționale, ori îți poți satisface setea de aventură în parcul cu tiroliană. Pentru cei ce își doresc liniște și plimbări în natură, atunci pot alege traseele prin pădure, potecile de jur împrejurul domeniului pe care se pot plimba în tihnă.

Admiră singurul sat rotund din România

Cum mergi din Timișoara către Lipova, la 40 km, vei întâlni acest sat circular pe numele lui, Charlottenburg, cu case svăbești și duzi seculari. Forma unică a așezării este în sine o atracție, motiv pentru care, acest obiectiv a ajuns recunoscut la nivel internațional.

Buziaș, comoara din județul Timiș

La 34 km de Timișoara, găsești parcul dendrologic din Buziaș. Impresionant, cu o suprafață care se întinde pe 20 de hectare, parcul adăpostește specii rare de copaci. Tot aici ai șansa să vezi și primul ștrand cu apă minerală din Europa, precum și colonada de lemn, unică în Europa, ca lungime și ca stil arhitectural. Colonada este de-a dreptul impresionantă. Lucrată în lemn, colonada uimește prin eleganța stilului arhitectural bizantin. Colonada este locul perfect pentru o plimbare romantică.

Mlaștinile Satchinez, delta Banatului

La nu mai mult de 31 km de Timișoara, te întâmpină o splendidă rezervație naturală ornitologică. Mlaștinile Satchinez este o arie naturală protejată de lege și care se întinde pe o suprafață de 122 de hectare. Speciile de păsări protejate de lege pe care le poți găsi aici în lunile aprilie și septembrie sunt: cioc-întorsul, piciorongul, stârcul și egreta. Pe lângă păsări, rezervația mai adăpostește și: iepuri, vulpi, căprioare și porci mistreți. În apropiere, există și Conacul din Hodini, monument istoric construit în 1840.

Peștera Românești

Localitatea Românești, aflată la 100 km de Timișoara, deține una dintre cele mai cunoscute peșteri din județul Timiș. Grota este dispusă pe trei nivele și are o suprafață de 1.450 m. Nu rata Sala Liliecilor, locul în care trăiește permanent o colonie de lilieci sau Sala Concertelor, unde se organizează  spectacole de muzică, datorită acusticii sale.

Dacă te afli aici, îmbogățește-ți experiența cu o vizită la Peștera Albastră. Aceasta a devenit faimoasă prin culoarea albastră a rocilor din interior.

Pajiștea cu narcise din Bătești

O altă rezervație naturală pe care merită să o vezi cel puțin o dată, este pajiștea cu narcise din Bătești. Cu o suprafață de aproximativ 20 de ha pline cu narcise, rezervația a fost declarată arie protejată de lege.

Categorii
City Break

Evenimente și festivaluri în Timișoara

Ai chef să participi la un eveniment cultural sau artistic sau poate îți este dor de un festival de muzică și multă distracție. Dacă ești turist în Timișoara sau localnic, aruncă o privire peste evenimentele care au loc anual în “orașul din inima Banatului”. Bogată în obiective istorice și culturale, orașul de pe malul Begăi te întâmpină în fiecare an cu evenimente pentru toate stilurile.

“Mica Vienă” din inima Banatului, îmbrăcată în flori

  • Festivalul Florilor, Timfloralis

Orașul florilor, cum mai este denumită Timișoara, nu putea să nu aibă un festival emblematic care să îi sărbătorească renumele.
În luna aprilie, timp de trei zile, Timișoara va fi locul de întâlnire a celor mai talentați designeri, arhitecți, peisagiști, floriști internaționali, ecologiști, artiști, elevi și studenți, al căror vis va fi evidențierea florilor în contextul urban prin expoziții florale și aranjamente inedite.
Ce mai poți găsi în cadrul Festivalului Timfloralis? Workshop-uri atât pentru amatori, cât și pentru floriști profesioniști, spectacole de muzică și dans, evenimente pentru copii.

Proiecții speciale pentru cinefili

Dacă ești pasionat de arta filmului sau poate chiar ai creat unul care se și încadrează în domeniile festivalului, atunci, aici este locul în care trebuie să te înscrii. Este singurul festival de SF și Fantasy din țară și va avea loc la Dumbrăvița-Timiș, pe 15-19 septembrie. Sunt înscrise la festival peste 100 de filme din mai multe țări, filme de lung și scurt metraj. Festivalul are patru categorii de filme: Science Fiction, Fantasy, Animație și Comedie/Parodie.

  • Festivalul Medieval al Castelului Huniade

Între 16-18 iulie, festivalul reînvie special pentru publicul timișorean, lumea cavalerilor și a domnițelor, a vechilor obiceiuri și meșteșuguri, cântecelor și dansurilor tradiționale de secole în urmă. Concursuri de gătit, ateliere, demonstrații și povești la lumina focului, te vor purta timp de trei zile, într-o lume demult apusă.

Concerte, ateliere, dans și viață de noapte

  • Zilele Timișoarei

Hai în data de 3 august și sărbătorește împreună cu timișorenii, ziua celui mai frumos oraș bănățean. Fii prezent atunci pentru a participa la reconstituirea momentului istoric al intrării trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu în Timișoara și la defilări. Învață despre tradiții la Târgul meșterilor populari, distrează-te la concertele celor mai renumiți artiști români, admiră ansamblurile folclorice sau ia parte la unul dintre atelierele organizate în centru.

Fii prezent în Timișoara între 13-15 septembrie, la cel mai diversificat eveniment, special pentru toate gusturile și categoriile de vârstă. Concerte, ateliere și activități pentru toate vârstele (inginerie genetică, ilustrație, cioplit în lemn, confecționat cosmetice naturale, sau dans), degustări de vin, cafea sau ciocolată, bucate tradiționale arăbești și experiența unui fine dining în grădina unei case din cadrul muzeului.

  • Flight Festival

Între 27-29 august, Aerodromul Cioca devine nucleul distracției, culturii, artei și tehnologiei. Evenimentul are loc pe o suprafață de 5 hectare cu scena principală și scena techno, plus zone cu ateliere creative. Fostul hangar folosit pentru gararea avioanelor devine o sală de cinema, unde vor rula filme recunoscute internațional. Tot aici, pe timp de noapte, locul se transformă într-o zonă dedicată party-urilor, artei digitale și muzicii experimentale.

Categorii
City Break

City break la Timișoara: obiective de vizitat în mica Vienă de pe Bega

“Mica Vienă”, “orașul de pe Bega”, “inima Banatului”, “orașul florilor” sunt doar câteva din apelativele după care poți recunoaște Timișoara. Piațete cochete, clădiri și palate istorice, parcuri bogate cu flori, restaurante cu specific sârbesc și muzee cunoscute în Europa, toate merită o vizită sau un weekend prelungit pentru o sesiune foto împreună cu familia sau prietenii.

  • Centrul Timișoarei

Începe să cunoști orașul chiar din centru, cunoscut ca Piața Victoriei sau Piața Operei. Fă o oprire la impresionanta Catedrală Mitropolitană, cel mai mare edificiu religios din oraș, unde la subsol poți admira o colecție de artă bisericească bănățeană veche, precum colecția de icoane.

Aceasta este cea mai veche clădire din Timișoara. Castelul Huniade a fost construit între 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui castel din secolul al XIV-lea. Castelul Huniade adăpostește Muzeul Banatului cu cele trei secții: Istorie, Arheologie și Științele Naturii. Merită să faci o vizită aici, unde pe lângă arhitectura impresionantă, vei găsi colecția de fluturi, colecția de păsări împăiate, precum și multe altele.

  • Fabrica de Bere

Acest loc este considerat unul emblematic pentru Timișoara. Aceasta este prima fabrică de bere din România și este de asemenea celebră, în urma vizitei compozitorului austriac Johann Strauss și a fiului său, care au susținut un concert chiar în curtea clădirii, primul concert în afara Vienei.

  • Parcul Rozelor

După cum te-am informat, Timișoara se mai remarcă și printr-o mulțime de parcuri splendide cu numeroase specii de flori. Dacă tot te afli în “orașul florilor”, admiră Parcul Rozelor, chiar în centrul orașului, lângă Bega. Parcul include peste 1200 de specii de trandafiri, fapt care i-a oferit faimă în toată lumea.

  • Muzeul Satului Bănățean

Este singurul muzeu cu profil etnografic din România și prezintă toate elementele tradiționale care alcătuiesc imaginea satului de pe vremuri. Cine alege să îi calce pragul, va observa o mulțime de obiecte tradiționale ca: războaie de țesut, haine tradiționale sau instrumente de olărit.

  • Bastionul Maria Theresia

Bastionul se află chiar în centru și este cea mai întinsă bucată de zid conservată din vechea cetate a orașului. Cândva, scopul acestuia a fost de apărare a cetății, iar astăzi este una dintre atracțiile orașului, deoarece include și câteva restaurante, expoziții ale Muzeului Banatului sau spații comerciale.

  • Palatul Baroc-Muzeul de Artă

Palatul Baroc găzduiește Muzeul de Artă, unde ai prilejul de a vedea o colecție interesantă de lucrări și obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba, dar și colecții de picturi bănățene și religioase.

  • Parcul Botanic

Cu o suprafață de 9 hectare, frumosul parc dendrologic, conține o  varietate de specii arboricole. În perioada 1986-1990 au fost plantate aproximativ 1.650 de specii de plante. În prezent, Grădina Botanică sau Parcul Botanic este împărțit în sectoarele: sectorul sistematica plantelor, ornamental, plante medicinale, flora tropicală, flora României cu subsectoarele fitogeografice flora și vegetația forestieră, flora Banatului și flora Dobrogei, flora mediteraneeană, flora Americii de Nord, flora Asiei cu subsectorul grădina japoneză.

  • Plimbare pe Bega

Deși nu e chiar un obiectiv, o plimbare pe Bega te va face să fii mai aproape de spiritul orașului bănățean. Hidrobicicletele cu forme simpatice (lebădă, delfin, sirenă, corabie) ori vaporașele te vor purta într-o relaxantă călătorie de-a lungul orașului cu flori.

Categorii
City Break

Obiective neobișnuite din București

Ca orice oraș vechi, cu o istorie mai mare de 500 de ani, capitala țării noastre nu are doar locuri frumoase, ci și unele care te fascinează prin legende incerte peste care plutește încă misterul. Multe dintre aceste locuri sunt declarate și obiective, vizitate anual de mii de turiști care, însă, de cele mai multe ori nu le cunosc și partea întunecată a istoriei lor. În orice caz, chiar dacă locuiești de mulți ani în capitală și nu ai aflat despre aceste locuri, ori dacă te afli în vacanță, merită să le faci măcar o vizită de curiozitate sau din spirit de aventură.

Mănăstirea Chiajna

Istoria spune că, după ce a fost asediată de turci, mănăstirea a devenit adăpost al bolnavilor de ciumă. În timp, edificiul a fost abandonat, iar clopotul aruncat în Dâmbovița. Localnicii susțin că în nopțile cu lună plină, încă se mai aude clopotul bătând, iar acest lucru, ca și moartea celor bolnavi de ciumă este urmarea faptului că mănăstirea nu a fost sfințită.

Balta Vrăjitoarelor

Legenda spune că în acest loc a fost decapitat Vlad Țepeș, după ce a fost trădat de boierii din Țara Românească. În urma acestor evenimente, se povestește că locul a fost blestemat. Mai mult, s-a încercat astuparea lacului cu moloz de la dărâmăturile cutremurului din 1977, dar fără succes: lacul a înghițit toate reziduurile. Oamenii mai povestesc cum au loc din senin fenomene, precum: furtuni iscate brusc sau fulgere globulare. Un alt detaliu care amplifică misterul acestui loc este faptul că, deşi adâncimea este de doar un metru și jumătate, Balta Vrăjitoarelor nu a secat niciodată.

Casa Vernescu

Impresionanta vilă a fost ca și acum, cândva, un cazino. Demult, aproximativ 23 de persoane cu reputație din capitală și-au riscat averile, având apoi destine tragice cauzate de pierderile imense. Se povestește că locul este bântuit de cei 23 de păgubiți. Uneori se simte din curte un miros de pucioasă, cel mai probabil ca semnal de avertisment pentru cei care doresc să calce pragul în cazino.

Orfelinatul bântuit de pe Strada Franceză

Localnicii povestesc că, aici a fost cândva un orfelinat, unde erau aduși copii ai străzii de către patronul Stavache Hagi-Orman. În loc de adăpost, copiii erau supuși la chinuri, pedepse, foamete până la epuizare. Mulți sunt cei care, atunci când trec pe lângă casa cu obloanele trase de ani buni, afirmă că încă aud vocile copiilor care imploră hrană și apă.

Casa Poporului

Dacă deja ai vizitat obiectivul ca turist în timpul zilei, poți afla că, impozanta clădire ascunde o poveste incredibilă cu ecouri care se mai aud și în prezent. Legenda spune că, în timpul construcției sale, au avut loc mai multe accidente de muncă și chiar crime, deoarece regimul comunist dorea să se păstreze secretul despre camerele ascunse și tunele. Sufletele celor care au pierit în mod tragic și fără înmormântare creștinească, bântuie și azi coridoarele imense. Angajații de serviciu ai Palatului Parlamentului declară că aud fluierături iar alarmele pornesc singure și fără nici o explicație.

Categorii
City Break

Unde te distrezi în București: evenimente și festivaluri

Unde poți găsi cele mai importante evenimente și concerte, cu cei mai populari artiști, dacă nu în inima țării, în București? Ești turist în capitală sau pur și simplu un localnic dornic de distracție? Alege unul dintre zecile de evenimente anuale pe stilul tău și fă-ți cele mai tari amintiri alături de prieteni sau familie.

Asia Fest

În luna noiembrie, Asia Fest, festivalul tradițiilor orientale, îi poartă pe iubitorii de cultură tradițională și contemporană până în îndepărtata Asie. Timp de trei zile, publicul bucureștean experimentează bucătăria asiatică, spectacole de muzică și dans cu artiști români și internaționali, expoziții, ateliere, concursuri de Cosplay, Kendama si K-Pop, prezentare de costume tradiționale asiatice.

WishFest

În 14-15 septembrie, dorințele devin realitate la WishFest, primul festival dedicat lampioanelor pe apă. La festivalul din toamnă, oamenii dau drumul pe apă unor mici lampioane de hârtie, inscripționate cu dorințe și mulțumiri, ce urmează, conform tradiției, să le poarte rugămințile spre cer.
Lampioane personalizate, muzică live pe ponton, băuturi fine și fructe de mare, plimbări cu vaporașul și ateliere creative pentru copii, plus altele, compun programul unui festival reușit.

Summer Well Festival

Cel mai așteptat festival de muzică al verii are loc în 12 august la Domeniul Știrbey din Buftea. Timp de trei zile, pe scenă vor urca cei mai cunoscuți artiști intenaționali și români, inclusiv Orchestra Simfonică București.

Caravana Metropolis

Dacă ești în București în perioada 2-7 iulie, sau ești un cinefil declarat, atunci notează în calendar: Caravana Metropolis care aduce anual, cele mai bune filme europene noi.

Festivalul Internațional de Film și Animație

Iubitorii de film, mai primesc încă o veste bună. Între 9-11 iulie, bucureștenii au la dispoziție cel mai tare maraton al filmelor de animație. Timp de trei zile sunt difuzate sute de scurtmetraje de animație, în special europene, selectate din peste 40 de țări și proiectate pe 33 ecrane. Filmele de animație sunt dedicate atât copiilor, cât și adulților. Acest festival este deci, ocazia perfectă de a petrece timp de calitate împreună cu familia.

Noaptea Devoratorilor de Publicitate

Caravana celor mai tari reclame te așteaptă la finalul lunii septembrie la București. “Noaptea devoratorilor de publicitate” îi reunește pe cei pasionați de reclame sau scurt metraje. Evenimentul durează șase ore, timp în care vor rula reclame amuzante, șocante, uimitoare, din toată lumea. Chiar dacă nu ești neapărat fascinat de reclame, cel puțin, timp de șase ore ai ocazia să te recreezi alături de prieteni și să vă distrați vizionând cele mai creative reclame din lume.

B’ESTFEST

La începutul lunii iulie (5-7 iulie), ocupă loc la unul dintre cele mai bune festivaluri de muzică din Europa. B’ESTFEST, festivalul care aduce anual pe scena din România sute de artiști din toate colțurile lumii, este primul festival internațional din România, care a fost declarat unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din Europa Centrala și de Est. Mai mult, B’ESTFEST a fost inclus în lista celor mai bune 20 de festivaluri din Europa (Times, 2009 & Guardian, 2011).



Categorii
City Break

Locuri de vizitat aproape de București: 7 obiective impresionante

Îți dorești să scapi de aglomerația sufocantă a orașului și cauți locuri de relaxare în apropiere? Ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase zone din jurul Bucureștiului care să îți ofere tihna de care ai nevoie să îți încarci bateriile.

Palatul Mogoșoaia

Se numără printre cele mai cunoscute și vizitate palate din apropiere de București. Spații aerisite, natură cât vezi cu ochii, astfel că ai posibilitatea fie să organizezi un picnic cu familia, fie să iei masa la restaurantul Palatului. 

Delta Neajlovului și Parcul Natural Comana

La o distanță de doar 30 km de oraș, poți să profiți de liniștea pe care ți-o oferă traseele prin pădure sau să vezi păsările dintr-o plimbare cu barca. Neapărat să vizitezi și Mănăstirea Comana, construită in secolul al XVI -lea. După atâta mișcare ai libertatea de a sta la picnic în pădure sau la unul dintre restaurantele existente în Comana. Dacă vii cu copiii, atunci cu atât mai bine. Ai la dispoziție un loc special amenajat: parcul de aventură Casa Comana.

Rezervația de zimbri de la Bucșani

La numai 80 de km de București, găsești Zimbrăria Neagră din cadrul Ocolului Silvic Bucșani. Rezervația atinge aproximativ 162 de hectare de pădure, unde pe lângă liniște și aer curat, copiii se vor putea bucura să vadă zeci de zimbri.

Lacul Snagov

Lacul Snagov este parte a Rezervației Naturale Snagov. Acesta este habitatul natural al nufărului galben, precum și a nufărului indian de culoare roz. Mai mult, cele 600 de hectare îți oferă șansa practicării canotajului. După efort, te vei odihni la unul dintre restaurantele de pe malul lacului sau printr-o plimbare reconfortantă pe aleile special amenajate.

Vulcanii noroioși

Dacă tot ți-ai propus weekendul ăsta să fugi din București, atunci pregătește-te de un drum puțin mai lung până la Vulcanii Noroioși. La aproximativ 100 km de oraș, Vulcanii Noroioși îți dezvăluie un peisaj cu adevărat spectaculos pe care în nici într-un caz nu trebuie să îl ratezi dacă te afli în zona capitalei.

Domeniul Golești

La o distanță de 100 km față de București se află Domeniul Golești, unde vei găsi conac, un muzeu al satului și zona viticolă.

Secția aer liber a muzeului compune o imagine a civilizației românești tradiționale. Aici vei cunoaște modul de viață, tradițiile, credințele și ocupațiile țăranilor români de pe vremuri. Pe o suprafață de 10 de hectare au fost remontate, în jur de 30 de gospodării. Fiecare dintre acestea reprezintă o imagine a  civilizației țărănești aparținătoare a diferitelor zone etnografice din țară.

Domeniul Știrbey

Obiectivul acesta se află la numai 20 km de București, mai exact în Buftea. Palatul a fost construit de domnitorul Țării Românești, Barbu Știrbey. Aici s-a semnat Pacea de La Buftea, în Primul Război Mondial, prin care România a pierdut Dobrogea.

Domeniul oferă celor ce îi calcă pragul: un parc de 30 de hectare cu arbori seculari, palat, capelă, sere, turn de acces și de apă. După plimbare și vizitat, poți sta în tihnă la o cafea bună în restaurantul Palatului.

Categorii
City Break

Turist în capitală: ce să faci într-un weekend în București

Ai vizitat tot ce se putea vizita iar acum ai vrea să simți pulsul orașului și cauți activități care să îți completeze vacanța. Chiar dacă te afli în oraș, Bucureștiul nu duce lipsă de locuri în care poți testa noi experiențe și senzații pe care să le ții minte.

Cărturești Carusel

Dacă ești un împătimit al cărților, atunci merită să arunci o privirea cele mai moderne librării din oraș. Clădirea este un monument istoric situată pe strada Lipscani din Centrul Vechi și cuprinde șase niveluri de 1000 mp. Ce poți face interesant în Cărturești Carusel? Consultă cele mai bune cărți și filme, vezi spațiul expozițional, zona multimedia, și fă o scurtă oprire de relaxare la bistro.

Edenland Park, cel mai mare parc de aventură din România

Dacă ai venit în vacanță cu familia sau locuiești în București, atunci fă-i copilului tău o surpriză și petreceți împreună o zi de neuitat la Edenland Park. Ce poți face aici?
De la o plimbare cu bicicleta, echitație, trasee în copaci, tir cu arcul, paintball, până la căsuțe în copaci. Ești gata de aventură?

Fotbal în Bulă

O altă distracție pentru adulți și copii deopotrivă este vizita la centrul de divertisment Bubble Football Games, unde să jucați fotbal într-o bulă.

Muzeul de Științe  “Casa Experimentelor”, primul centru științific din România

Casa Experimentelor este de fapt o expoziție interactivă, unde vizitatorii vin să descopere lumea tehnologiei prin aproximativ 100 de experimente practice. Printre experimente găsești: generatorul Van de Graaff, bobina Tesla, fulgere recreate în laborator, globul cu plasma, iluziile optice ale profesorului Akiyoshi Kitaoka, jocuri de inteligență, plus altele.

Lacul Herăstrău

Cu o suprafață de 0,7 kilometri pătrați, Lacul Herăstrău îți dă șansa la o relaxare totală. Aici poți închiria o barcă cu vâsle pentru a te bucura de tihna și frumusețea naturii. Pentru un plus de mișcare pe timp de iarnă, află că există posibilitatea de a patina pe lac.

Ferma Animalelor, distracție pentru întreaga familie

Ferma Animalelor este un loc special amenajat pentru copii pe o suprafață de peste 40.000 mp, foarte aproape de oraș. Ce înseamnă o zi petrecută la Fermă? O vizită la Fermă înseamnă timp de calitate pentru toată familia. Pentru copii, mișcare în aer liber și mai multe cunoștințe despre animalele domestice și despre creșterea acestora.

Casa memorială Tudor Arghezi, livada din centrul capitalei

Conform dorinței scriitorului, locuința acestuia a devenit casă memorială începând cu anul 1974. Vizitatorii au acces la obiecte de mobilier ale acelor vremuri, cărți, obiecte de artă, fotografii, documente originale ale poetului. În curtea casei, se află și tipografia Biletelor de papagal, unde sunt expuse volume, documente, reviste și imagini din istoria familiei. Cei care calcă pragul casei marelui poet, pot viziona aici filmul documentar Prisaca, realizat de Paul Anghel în 1956. Casa poetului Tudor Arghezi mai este cunoscută și datorită livezii sale, precum și pentru atelierele literare, dedicate grădinițelor, școlilor și familiilor.

Muzeul Ciocolatei sau cum să îți prepari singur desertul preferat

Choco Museum este locul unde poți învăța despre istoria boabelor de cacao, poți vedea diverse aparate folosite în procesul de preparare și poți admira figurine și sculpturi din ciocolată. Dacă ești aici împreună cu copiii, cu atât mai bine. Dacă sunteți interesați despre procedura preparării ciocolatei, atunci vă puteți înscrie la atelierele de creație.

Categorii
City Break

City break în București: locuri interesante de văzut în capitală

Ți-ai planificat câteva zile de vacanță în București și ești curios despre cele mai importante obiective pe care să le bifezi? Am făcut o listă care să cuprindă cele mai atractive locuri care să te facă să cunoști și să îndrăgești rapid orașul.

Grădina Botanică

Grădina Botanică din București are o suprafață de 18.2 hectare iar la intrare, se află Muzeul Grădinii Botanice. Clădirea în stil brâncovenesc adăpostește 5.000 de specii de plante, dintre care 1.000 sunt specii exotice.

Muzeul Cotroceni

După ce ai explorat minunățiile Grădinii Botanice, la câțiva pași te așteaptă să-l descoperi: Muzeul Cotroceni. Cu ajutorul unui ghid, te vei plimba pe aceleași coridoare care au aparținut regilor și reginelor României. Fosta reședință regală și-a conservat în mare măsură forma de atunci.  

Casa memorială Ion Minulescu

La o aruncătură de băț de la Muzeul Cotroceni, se află fosta locuință a poetului Ion Minulescu. Locuința păstrează documente literare, scrisori, manuscrise, fotografii și o colecție impresionantă de tablouri și sculpturi.

Palatul Parlamentului

Una dintre cele mai interesante și mai valoroase, controversate, luxoase și emblematice clădiri din București este Palatul Parlamentului. Construcția respectă stilul brâncovenesc, cu influențe renascentiste, baroce și germanice și mai mult decât atât, te vor impresiona cu siguranță cele peste 1000 de încăperi pe care le include.

Templul Coral

Templul Coral este o sinagogă care aparține Comunității Evreilor din București. Totodată este cel mai mare lăcaș de cult mozaic din oraș.

Muzeul Satului, muzeu în aer liber

Dacă te afli în capitală, în nici un caz să nu pleci până nu vezi Muzeul Satului cu colecțiile sale de 120 de gospodării țărănești din diverse zone ale țării. Sfat: vizitează Biserica maramureșeană, moara de vânt și cherhanaua din Jurilovca.

Muzeul Țăranului Român

Dacă tot suntem la capitolul muzee din București, îmbogățește-ți experiența turistică printr-o vizită la Muzeul Țăranului Român. Edificiul cuprinde colecții de costume populare și obiecte tradiționale, obiecte de ceramică și icoane specifice fiecărei regiuni din țară.

Muzeul Kitsch

Chiar dacă nu ești un împătimit al muzeelor sau poate ai chef să vezi ceva mai diferit, acest muzeu sigur îți va capta atenția și te va face să îți dorești să revii. Îl găsești în centrul orașului și ai ocazia să vezi aproximativ 200 de exponate care îți amintesc de copilărie. Muzeul este dispus pe două nivele și 8 categorii: Dracula, kitsch-ul religios, kitsch-ul țigănesc, perioada comunistă, designul interior, modern, moda pitzipoancelor, Make your own kitsch (unde poți dona obiecte kitsch-oase) și Galeria de artă a kitschurilor.

Observatorul Astronomic

Dacă te-a prins seara pe străzile Bucureștiului, atunci profită și admiră stelele pe cerul senin cu Observatorul Astronomic. Locul te atrage de la prima vedere. Clădirea are o formă curioasă, în formă de corabie cu o cupolă de observator, iar o dată ce i-ai trecut pragul vei învăța despre sistemul nostru solar, constelații și galaxii.

Casa memorială Anton Pann

Acesta este cel mai interactiv loc din București, în care te vei simți ca într-un tărâm al basmelor. Aici că poți interacționa cu mai tot ce este în casă: instalații cu care să te joci, animații, o arhivă de sunete și instrumente muzicale. Mai mult chiar, vei putea auzi instrumentele în bucățile muzicale compuse de Anton Pann.